De fleste der snakker om inkasso tænker straks på noget negativt når de høre ordet og det er nok fordi det er et ord der bliver brugt mere og mere i Danmark. I Danmark i dag er der nemlig flere der skylder penge end der har været før i tiden. Det er fordi folk skal have hus, bil og alt muligt andet, som de ikke har råd til at betale her og nu.
Inkasso betyder faktisk bare at man inddrager noget. Det kan være penge eller aktiver. For det meste er det penge, som kunder ikke kan betale og derfor bliver de sendt videre til inkasso, så de kan inddrage dem for dem. Har man en virksomhed, så bør man sætte sig ind i de regler der er omkring inkasso, så man er forberedt når eller hvis det sker at man sidder i den uheldige situation at man ikke får betaling fra sin kunde.
Herunder har vi lavet en lille guide som kan hjælpe dig med at finde hoved og hale i inkasso-verdenen.
Hvad betyder inkasso
Som vi snakkede om tidligere, så betyder inkasso at inddrive noget. Det kan enten være penge eller aktiver fordi kunderne ikke betaler eller ikke betaler til tiden. Dog er det mest penge de inddriver i Danmark fordi slut-brugeren ikke betaler.
Sådan virker indrivelsesesprocessen
Herunder har vi lavet en kort guide til hvordan hele processen er omkring inkasso fra den starter og til den slutter. Vi dækker de mest basale ting i processen, som gør at du hurtig kan danne dig et overblik over omfanget af en sag.
1. Den første rykkerskrivelse sendes ud
Det allerførste man skal huske inden man sender en sag til inkasso, er at sende en rykkerskrivelse til kunden som ikke har betalt sin regning. Det gør man for at minde kunden om at der ikke er betalt og for at minde kunden om at sagen kan ende hos et inkassofirma, hvis der ikke bliver betalt inden en pågældende dato.
Typisk vil man også se at der er et rykkegebyr på. Dette gebyr er noget du selv har sat på og kan varierer i størrelse. Oftest ser man et rykkegebyr på 100kr, hvilket er meget normalt. Men husk at have det på alle dine rykker uanset om dine kunder er små eller store. Det sender nemlig et godt signal til dine kunder og du ender ikke med at sidde med sure kunder fordi de måske har snakket med hinanden og det sker faktisk nogle gange. Husk derfor altid samme rykkebegyr på dine rykkerskrivelser, så du undgår dette.
Man skal også huske at fristelsen for betalingen skal være på mindst 10 dage.
2. Inkassoskrivelse (2. rykkerbrev)
Rykker 2 er næsten ligesom rykker 1. Her gør man det klart at kunden skylder penge og hvis der ikke bliver betalt med det samme, så ender den i retten.
Husk at rykker 2 også skal indholde en betalingsfrist på mindst 10 dage.
Hvis rykker 2 ikke bliver betalt vil man oftest sende en ny rykker som man kalder “Det final reminder”. Her er tonen oftest meget hårdere og her gør man det klart at bliver der ikke betalt går man direkte i retten med sagen omgående.
3. Skridt -indenretlig inddrivelse
Bliver rykkerne ikke betalt, så starter man med at indkalde fogedretten, som så skal tage en beslutning om hvad der skal gøres udlæg i med tanke på at tvangssælge disse ting.
Ingen man kan tvangssælge en kundes ejendele, så skal man først have en stævning. Det er på den måde man altid har gjort det og stadig den måde man næsten gør det på i dag. Der er heldigvis kommet nye metoder man kan tage ibrug og en af dem er et betalingspåkrav. Det er en langt hurtigere og nemmere process end det gamle system. Man skal dog huske at man ikke kan bruge et betalingspåkrav, hvis det samlede beløb overstiger 100.000 kroner. Gør det det, så skal man ud i den gamle process med en stævning.
Den danske inkasso-lov
Der er inkasso-regler som der er regler alle mulige andre steder. Her handler det om lov og regler indenfor hvad man må gøre i forhold til kunder og skyldnere. Det er det mange også kalder god inkassoskik.
Der er feks regler der siger at man kun må ringe ud til skyldnere mellem klokken 8-21. Hvis man ringer efter klokken 21:00, så er det faktisk ulovligt og man må slet ikke ringe på en søndag og det er der nok ikke så mange der ved at det er ulovligt. Så husk at have det i tankerne.
Der er også regler for hvad man må tage i renter og gebyrer når det kommer til inddrivelse af gæld. Men det har inkassofirmerne styr på og de tager altid det mest mulige for at skyldnere skal betale med det samme.